English Visst grammatiksfel men det ska åtgärdas, (Some grammatical errors but it should be corrected,)
Skillnad mellan raskatt och huskatt
Begreppet raskatt innebär att katten är stambokförd och har en stamtavla utfärdad av ett godkänt förbund. Att välja raskatt ger ett mått av säkerhet då varje ras är avlad efter särskilda egenskaper och detta ger möjlighet att veta vad du har att vänta dig av din katt. En katt som har föräldrar som är testade enligt hälsoprogrammet för just den rasen. En katt där man kan se sjukdomshistoria långt bak i tiden.
En katt som inte är stambokförd (utan stamtavla) betraktas som en huskatt, oavsett hur den ser ut eller vilka föräldrar den har.
Innan du köper eller tar emot en katt i ditt hem är det en del saker du bör tänka på.
Livslängden
En katt lever i genomsnitt ca 14 år, kanske ända upp till 20 år, och du måste vara beredd på att ta hand om din katt i så många år. Det är lätt att göra ett impulsköp när man ser en söt kattunge. Titta 5-10 år framåt, hur ser din livssituation ut då? Passar det fortfarande att ha katt om du t.ex. skaffar barn? Eller om du flyttar?
Jobbar länge varje dag?
Är du sällan hemma? Då bör du ha två katter som då har sällskap av varandra under tiden på dagen då du jobbar, sedan behöver dom dej oxå såklart. Ju mer tid du tillbringar med din katt, desto mysigare och tillgivnare blir den.
Inne- eller utekatt?
Jag säljer inte mina katter till utekatter (finns vissa undantagsfall beroende på hur man bor), däremot kan man med fördel lära katterna att gå i sele. Man kan även ha en kattgård och eller näta in sin balkong om man har tillgång till detta. Finns många ritingar på internet. Anledningen till att jag inte vill att mina katter springer löst ute är för att det lätt händer olyckor eller så kan dom lättare bli sjuka än om dom är inne. Det finns ingen som kan säga att: ååå vad roligt, min grannes katt kom igår och kissade ner vår hammock, eller, vår grannes katt klättrar upp och sover på vår bil och gör tassavtryck, det tycker vi är gulligt. Nej snarare blir det, jävla kattjävel och sedan kastar man något efter den. Vilka andra husdjur kan du se ensamna ute och springa löst? Precis, inget, varför ska då din katt behöva vara ensam ute utan uppsikt?
Det man måste tänka på är dock att alltid ha bra aktivering och klätter / klösmöjligheter inne. Annars kan dom klösa på dina möbler.
Hur gör du på semestern?
Se till att du i god tid innan semestern fixar så att katten har det bra. Be en vän eller liknande bo i din lägenhet eller hus under tiden, eller ta reda på ett bra kattpensionat som katten kan bo i. Alla katter klarar inte att bo så medans andra klarar det utmärkt, du får själv se till att avgöra vad du tror att just din katt klarar. Kan vara bra att prova en helg när du ska vara hemma bara för att veta. Du får enligt lag inte lämna katten ensam om du åker bort. Nej det räcker inte om du lägger upp mat och vatten. Ibland måste man ha med i beräkningen att man inte finner en kattvakt, då måste man helt enkelt vara hemma.
Allergirisken
Föreligger allergi i familjen? Då ska du verkligen tänka dig för! Kolla gärna med läkare innan det finns olika tester att göra. En del personer klarar vissa raser och andra inte, Vissa klarar vuxna katter men inte kattungar. Det är väldigt olika, som om det finns ökad risk ska man göra vad man kan innan man skaffar katten. Jag säljer ingen katt på prov. Kom gärna och hälsa på flera ggr innan ni bestämmer er och känn efter ordentligt.
Huskatt eller raskatt?
Huskatt är det samma som bondkatt - en katt utan stamtavla. Oregistrerade raskatter går också under benämningen huskatt. Precis lika mycket älskade naturligtvis men man ska inte avla på huskatter, det finns redan allt för många hemlösa katter redan ca 100 000-150 000 stycken i Sverige. Man vill ju inte öka på detta antal så fler far illa. Man vet ej heller om det föreligger sjukdomar bakåt i ledet, och man ska ju endast avla på friska djur, eller hur? Det är en mycket gammal myt om att en hona MÅSTE få en kull för annars blir hon knäpp.
Jag säljer mina katter till sällskap och dom är kastrerade vid flytt. Sedan om köparen vill börja med utställning är det naturligtvis mycket roligt och jag finns till hands med hjälp, men man ska inte känna det som ett måste.
Vad det gäller att köpa in för avel gäller en rak och öppen kommunikation. Jag säljer bara till avel (okastrerade) till en redan registrerad kattuppfödare. Anledningen till det är pga skillnaden mellan konsumentköplagen och köplagen.
Jag vill ju givetvis sälja den "bästa" i kullen utifrån dom förutsättningar man har för dagen.
Men jag kommer ju alltid att finnas till hands för dej/er och katten.
Hane eller hona?
Det är en smaksak. Kastrerade hankatter sägs bli extra mysiga.
Min hane var underbart kelig som kastrat, (var han även innan).
Andra gillar honor bättre. Mina honor är bland dom keligaste jag vet. Helt underbara.
En fertil hona kan löpa var 10-14 dag en fertil hane ropar efter honor och kan om man ha otur börja strila. Det gäller långt ifrån alla men man kan aldrig veta om det kommer att ske med just din älskling.
Man kan väldigt lätt lindra bot på detta genom att kastrera sina katter.
Om katten inte ska gå i planerad och seriös avel (hane och hona) SKA den kastreras för kattens egens skull så fort som möjligt när veterinären ser det lämpligt. (Vissa ser det som en fördel att kastrera så tidigt som möjligt, medans andra tycker att det är bättre att vänta lite. Men runt 6 månader är bra så inte katten hinner bli könsmogen iaf, en hona behöver inte löpa eller få en kull innan hon kastreras.)
Själv så kastrerar jag dom som säljs till sällskap innan leverans.
En hona som går igenoom löp efter löp går ofta ner sej i vikt och mår då mycket dåligt.
Risken är också mycket större att dom drabbas av livmoderinflammationer etc,
en hona som äter p-piller år ut och år in löper även väldigt stor risk att drabbas av juvertumörer och andra sjukdomar.
Därför ska hon kastreras om hon inte ingår i planerad avel.
En fertil hane som som aldrig får para mår också mycket dåligt, går ner i vikt och blir smal. Blir mycket stressad av att ropa efter honor hela tiden (blir även jobbigt för er) han kan strila (spraya kiss) och eller kissa överallt. (soffan, sängen, etc) Vilket inte är så kul och man kan bli ganska irriterad på sin en gång lilla älskade bebis.
Därför är det bättre för en hane som inte skall gå i avel att kastreras. Eller även om man märker att han har det jobbigt fast man haft andra planer för honom, Kattens välmående måste alltid gå före dina egna hobbies.
Ingår han i planerad och seriös avel har man gjort det valet och kan därför inte bli arg på honom om han kissar ner hela huset.
Vad är det som kostar? Varför är det så dyrt att köpa raskatt?
En Norsk Skogkatt (utan S i mitten) ska du köpa från en seriös uppfödare (gäller alla raser). Då skall den vara grundvaccinerad dvs 2 ggr mot kattpest och kattsnuva, id-märkt och veterinärbesiktigad sedan går åsikterna isär vad gäller avmaskning eller ej, men här i vårt katteri väljer vi att avmaska våra små.
Du skall dessutom få med en stamtavla som visar att katten är registrerad och där man kan härleda dess härkomst.
Du ska hälsotesta dina avelskatter för olika genetiska sjukdomar och ultraljuda hjärtat för sjukdomen HCM.
Det kostar massor att föda upp djur och det är ingenting man går med vinst av, man gör det för att man vill framhäva en ras enligt dess standard och att man har ett stort intresse av avel och uppfödning. Lära sej om genetik etc. Men om man börjar för att man tror att man kan tjäna lätta pengar lär man gå på en nöt.
Några exempel på vad vi uppfödare betalar och som därför gör att katten inte är gratis. Många säger, men hur i heeeeela friden kan man betala så mycket för en KATT? Man kan ju likväl bara betala 500:- på blocket. Jo absolut, men vet man då att katten är sund och frisk och utan massa inavel? Är katten vaccinerad och genomgådd hos en veterinär? Är föräldrardjuren friska?
Vet man ens vem pappakatt är?
Jag har absolut ingenting emot huskatter jag har ju själv en kastrerad huskatt,
men jag är starkt emot huskattsavel.
Se nedan på vad det kostar att föda upp en katt på ett seriöst vis.
- Parningsavgift till hankattägaren , ca 1000:- parningsavgift + ca 1000-1500:- /kattunge lite beroende på ras av katt,, vissa måste betala betydligt mer för att låna in en hane. (Om man inte har egen hane).
Egen hane är i och för sig INTE heller särskillt billigt, dom kan strila och kissa ner ett helt hem på väldigt kort tid om man har otur. Vad kostar en sanering?
Samt resa fram och tillbaks för att lämna sin hona hos en annan hane, (om man inte har egen hane) - Diverse tester ( för Norsk Skogkatt gäller tester HCM, GSD IV, PK-def) olika tester för olika raser men
HCM- test gäller alla raser, avmaskning av honan innan parning.
(Även hanen om man har en egen hane) - Utställningskostnader för att se styrkor och svagheter i sin katts utseende och därefter veta vad man ska para med för att få fram bästa möjliga avkomma
(hoppas man ju på).
Jag tycker att man med fördel kan ställa ut katten till Champion (3 cert efter 10 månaders ålder) då har man fått fler domarbedömningar och vet mer vad man ska söka för avelspartner.
Om katten blir jättestressad av utställningsmiljön och mår dåligt så bör man vara lite försiktig med att åka runt på utställning, låta det ta lite tid.
(Då menar jag INTE att man ska ställa ut för att få en massa titlar utöver champion som man sedan kan använda sej av för att
öka priset på kattungar eller utlåning av hankatt..
Då är man över på hobby, inget med avel i sej att göra. (anser jag) - Kattungeavgift till hankattägaren för varje levande kattunge som föds.
- Avmaskning 3 ggr / kattunge och dom andra katterna i hemmet.
- Id- märkning av kattungarna.
- Vaccinationer 2ggr /kattunge mot kattpest och kattsnuva.
- Veterinärbesiktning av kattungarna.
- Registreringsavgift för STAMTAVLA till kattungarna.
- Katteriförsäkring och enskilda kattförsäkringar inklusive doldafel.
- Annonsering av kattungarna.
- Kastration av kattungar som säljs till sällskap.
- Sist men inte minst all kattsand och mat som går åt. Leksaker som slits och måste bytas ut ett flertal ggr på 12 veckor. Klösmöbler som måste bytas ut efter nästan varje kull beroende på hur många kattungar det är i kullen. Dom slits extremt mycket av små bebisklor. Värmedyna.
Det är vad det ALLTID kostar att föda upp katt om man gör det på en seriös basis.
Sedan kan man drabbas av otur vilket inte är helt ovanligt, men det är ingenting man kan öka priset på kattungarna för men det kostar för oss som uppfödare om det händer.
- Kejsarsnitt av honan ca 13 000-19 000:- i ett nafs. Skall betalas på plats.
- Mamman kan inte dia alla/någon, man måste stödmata med ca 1-2 timmars mellanrum dygnet runt tills kattungen /kattungarna kan äta själva. (välling, flaskor, nappar etc,), löneavdrag då man måste vara hemma från sitt arbete.
Eller kanske betala en annan uppfödare vars katt aggerar amma. - Ingen sömn då man måste mata varje till varannan timma hela dygnen i början.
- Flera värmedynor
- Div, veterinärbesök med mammakatt eller ungarna.
- Avlivning av någon unge som föds med allvarligt fel, (tarmarna utanför kroppen, gomspalt, etc)